W tym roku szkolnym klasy od trzeciej do ósmej skorzystały z oferty Lubelskiego Festiwalu Nauk i- warsztatów i pokazów.
Klasa 5 - Rośliny pod mikroskopem - zdjęcia
"Makaron zakręcony kolorami” - projekt klasa III
16 września 2022 roku uczniowie klasy III udali się do Instytutu Technologii Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego na warsztaty edukacyjne. Studenckie Koło Naukowe przygotowało niesamowicie fascynujące zajęcia, na których dzieci w praktyczny sposób dowiedziały się, jak zrobić apetyczne i zdrowe kluseczki.
Najpierw uczniowie umyli dokładnie ręce, po czym założyli fartuszki. Pokazano im prasę makaronową, do której wsypano mąkę semolinę. Następnie dodano do niej trochę wody i naturalne barwniki pozyskane ze szpinaku, buraka i czarnej marchwi. W ten sposób powstało kilka kolorów masy makaronowej, z niej prasa wyciskała różne kształty kluseczek.
W dalszej części uczniowie podzieleni na grupy, pod okiem towarzyszących studentów i pracowników, samodzielnie przygotowywali z ciasta makaron. Ten proces przyniósł ogromną frajdę, bo każdy brał tu aktywny udział według własnej inwencji twórczej. I tak powstały wielobarwne wstążeczki, kokardki, muszelki, gniazdka, „kozia broda”, a także trudne do nazwania kształty.
Dzieci były zachwycone zajęciami, tym bardziej, że na zakończenie wszyscy zabrali do domu swoje wyroby oraz otrzymali gotowe paczki makaronu, ciasteczka i pamiątkowe ołówki.
Teraz mamusie będą miały pomoc w kuchni podczas przygotowywania makaronu, trzecioklasiści już to potrafią!
Małgorzata Lubisz